11°C pochmurno z przejaśnieniami

Biesiada na Morawskim Łęgiem

Imprezy, Biesiada Morawskim Łęgiem - zdjęcie, fotografia

Tradycyjne potrawy przygotowane przez 11 zespołów ocenianie były przez jurorów tegorocznej Biesiady nad Morawskim Łęgiem. Komisja brała pod uwagę nie tylko sam smak potraw regionalnych, ale także ogólny wyraz stoiska.

W tym roku tematem przewodnim konkursu były potrawy z bobu i grochu oraz zapiekane kasze. Komisja konkursowa w składzie: Krystyna Trojanowska (folklorysta), Agata Nowak (plastyk, CK Przemyśl) i Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie Pro Carpathia Rzeszów) przyznała 1. miejsce Stowarzyszeniu „Nad Sanem w Kostkowie” za gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i boczkiem zapiekane w śmietanie oraz za zupę z bobu i grochu. Dwa równorzędne 2. miejsca zajęły: Stowarzyszenie „Kobiety razem w Sobiecine” za  gołąbki z kaszą jaglaną z sosem z grzybów leśnych i  Pełkińskie Stowarzyszenie Kobiet za kaszę gryczaną zapiekaną z wątróbką i pasztet z fasoli. 3. miejsce zajęło  Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa koło Jarosławia za kaszę gryczaną zapiekaną z pieczonym królikiem i zupę z grochu Jaśka. Jurorzy przyznali ponadto 7 wyróżnień, które otrzymały: Zespół „Maćkowczanki” z Maćkówki za tort z fasoli „piękny Jaś”,  Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska” za kaszę gryczaną zapiekaną z boczkiem, Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” z Morawska za kaszankę zapiekaną z kiszoną kapustą, Rada Seniorów Gminy Orły za pierogi z bobem, Stowarzyszenie Przyjaciół Miejscowości Nienadowa za grochówkę Jana z Nienadowej oraz przedmiot z dawnej kuchni – durszlak gliniany, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych w Surochowie za kucię z grochu oraz przedmiot z dawnej kuchni: garczki żeliwne, a także Koło Gospodyń Wiejskich z Korzenicy za pasztety z grzybami i z żurawiną.

Biesiada to nie tylko stół i jedzenie. Imprezie w Morawsku tradycyjnie towarzyszyły także występy artystyczne.

hl

FOT. HUBERT Lewkowicz

Biesiada na Morawskim Łęgiem komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Imprezy, Jarosław - więcej informacji