Reklama

Co można zrobić z dyni i z buraka?

04/10/2016 10:24

Smakowitości ugotowane z dyni i buraka oraz ciasta upieczone z wykorzystaniem z dyni i marchewki były wyzwaniem dla pań biorących udział w konkursie kulinarnym w ramach IV Biesiady nad Morawskim Łęgiem.

To coroczne spotkanie z tradycyjnym pysznościami ma w założeniu ocalenie od zapomnienia tych przepisów, które kiedyś królowały na wsiach, a dziś powoli odchodzą w niepamięć. Dzięki gospodyniom, które kultywują tradycje swoich mam i babć możemy dziś wrócić do tych smaków z lat minionych. Były więc zupy tradycyjne dyniowe, ale też zupy z buraków, które nie są barszczem. Były też dziesiątki innych wyśmienitych potraw, w których można było wyczuć nutkę dyniową lub buraczaną. Każda z ekip musiała także zaprezentować tradycyjny przedmiot używany kiedyś w gospodarstwie.

Ostatecznie konkurs kulinarny zakończył się zwycięstwem Koła Gospodyń Wiejskich z Siedleczki. II miejsce zajęły panie ze Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” z Morawska, zaś III (ex aequo) - Stowarzyszenie Kultury i Tradycji Wiejskiej „Jawor” z Jawornika Polskiego i Koło Gospodyń Wiejskich z Leżachowa.

Oprócz kulinariów przedmiotem oceny komisji były też występy artystyczne. Te zakończyły się zwycięstwem zespołu z Jawornika Polskiego.

IV Biesiadę nad Morawskim Łęgiem zorganizowali: Centrum Kulturalne w Przemyślu i wójt gminy Jarosław. Współorganizatorem było Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” z Morawska.

Ekz

fot. Ewa Kłak-Zarzecka

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do