1°C pochmurno z przejaśnieniami

Dlaczego warto używać żeliwnych naczyń?

zdjęcie: Żeliwne garnki oraz patelnie

Żeliwne garnki oraz patelnie wracają do łask i stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Dlaczego znajdują coraz więcej odbiorców? Konsumenci bez wątpienia zwracają uwagę na długowieczność, jaką wyróżniają się żeliwne garnki. Żeliwo samo w sobie jest materiałem o bardzo wysokiej wytrzymałości, a producenci najlepszych naczyń specjalnie konserwują ich powierzchnię – olejami jadalnymi, lub aplikując dodatkową warstwę porcelanowej, ceramicznej emalii. Dzięki tego rodzaju zabiegom garnki żeliwne mogą prawidłowo spełniać swoje zadanie przez dziesiątki lat!

To nie tylko długowieczność

W zależności od producenta, należy inaczej dbać o naczynia z żeliwa. Modele niektórych firm wymagają używania drewnianych łyżek, aby nie porysować nawierzchni. Inne z kolei są całkowicie odporne na zarysowania. Co ważne, z upływem lat garnki, patelnie czy woki wykonane z żeliwa nie stracą swoich właściwości. Warto jednak użytkować naczynia zgodnie z zaleceniami konkretnego producenta, które mogą być różne.

Hipoalergiczne naczynia

Mamy także dobrą informację dla alergików. Żeliwne garnki będą odpowiednie dla osób uczulonych na metale ciężkie. Korzystanie z nich jest także wskazane dla osób borykających się z chorobami serca. Co ciekawe, spożywanie potraw przygotowanych w żeliwnych naczyniach pozwala na uzupełnienie mikroelementów żelaza w organizmie.

Naczynia z powłoką nieprzywierającą

Spośród asortymentu różnych producentów mogą Państwo wybrać garnki, patelnie czy brytfanny wyposażone w powłokę nieprzywierającą lub nie. Warto wiedzieć, że te drugie wymagają stosowania większej ilości tłuszczu do smażenia potraw. Jeśli zatem zależy nam na bardziej dietetycznym jedzeniu, warto wybrać garnki posiadające dodatkową powłokę.

Zawsze ciepłe potrawy

Naczynia z żeliwa mają jeszcze jedną zaletę. Mianowicie, dużo wolniej się wychładzają w stosunku do naczyń kuchennych wykonanych z innych materiałów. Dlatego przygotowywane przez nas potrawy będą dłużej ciepłe i mogą spokojnie czekać na osobę spóźnioną na obiad. Ciepło utrzymuje się nawet do kilkudziesięciu minut po zaprzestaniu ogrzewania.

Warto jednak pamiętać, aby korzystając z żeliwnych naczyń, zawsze zachowywać szczególną ostrożność. Garnki czy patelnie z tego trwałego materiału osiągają bowiem nawet 200 stopni Celsjusza, dlatego kuchenne rękawice będą konieczne.

Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas zalety tradycyjnych, żeliwnych naczyń zachęciły Państwa do ich wypróbowania. Nie będą Państwo żałować!

Miejsce zdarzenia mapa Jarosław


Żeliwne garnki oraz patelnie - komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na ekspresjaroslawski.pl