
Z bardzo dobrymi wynikami i dwoma pucharami wróciły reprezentantki Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu z XXI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, którego organizatorem był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Konkurs odbywał się pod hasłem „Ponadczasowe smaki”. Uczestniczyło w nim 74 uczestników z 27 szkół w Polsce. W rywalizacji w trzech z czterech kategorii wzięło odział uczniowie ZSSChiO w Jarosławiu. W kategorii cukiernik szkołę reprezentowała uczennica Patrycja Kusy z III klasy technik technologii żywności. Patrycja wykonała „Różaną roladę z nutą mięty”, która bardzo przypadła do gustu jurorom. Tak bardzo, że przyznali jarosławskiej uczennicy 1. miejsce na 15 uczestników. Patrycja inspirowała się smakami z dzieciństwa, z którym kojarzy jej się konfitura z płatków róży. Nutę orzeźwienia wprowadza z kolei mięta. Dekoracją były płatki róży posypane złotym pyłem, listki mięty oraz „sianko” z karmelu. A wszystko to podane zostało na talerzu wysypanym pudrem z suszonej róży. Do konkursu Patrycję przygotowywała Małgorzata Hopko-Pajda.
W kategorii kucharz wystartowała Dorota Hirna z III klasy technik żywienia i usług gastronomicznych, która wykonała zakąskę zimną „Filet z kaczki na sianie, bliny gryczane z sosem z nutą żubrówki, marynowane rzodkiewki i szalotka” oraz ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora. Uczennica zajęła 3. miejsce. Z kolei w kategorii kelner jarosławską placówkę reprezentowały Agnieszka Motyka i Kinga Kwaśnia z klasy I technik kelner. Zebrały gratulacje od jury. Oba zespoły przygotowała do konkursu Wanda Mazurek.
Jk
Fot. ZSSChiO Jarosław
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie