7°C rozproszone chmury

Smaki z babcinej spiżarni

Imprezy, Smaki babcinej spiżarni - zdjęcie, fotografia

Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarosławskiego rywalizowały już po raz ósmy w konkursie na tradycyjne przetwory. 

 

W konkursie „Z Babcinej Spiżarni” udział  wzięły: Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa, Stowarzyszenie Kobiety na Rzecz Odnowy Tradycji i Obyczajów w Wierzbnej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Pruchniczanki, Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska”, Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym, Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym. Komisja oceniała przetwory w trzech kategoriach: owoce, warzywa i mięso. Grand Prix w kategorii owoce za dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, a  wyróżniono Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za dżem z jarzębiny. W kategorii warzywa za duszoną rzepę na ostro główną nagrodę otrzymało Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, a wyróżnienie za kiszoną kapustę z jabłkami - Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie. Z kolei karp zapiekany przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach otrzymał Grand Prix w kategorii mięso, a wyróżnienie otrzymał tradycyjny pasztet z królika przygotowany  przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym. 
W trakcie imprezy można było wysłuchać pieśni zaśpiewanych przez zespół „Wietlinianie”, a całość zakończyła się wspólną biesiadą. Nagrody w VIII edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” ufundowali: Starosta Jarosławski, Wójt Gminy Laszki oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.

jk

Przepisy na zwycięskie przetwory
Uduszona rzepa na ostro
Składniki:
1kg rzepy
1 łyżka soli
4 ząbki czosnku zmiażdżone
2 łyżki posiekanego imbiru
4 łyżki papryki
ok. 3/4 kubka szczypiorku pokrojonego drobno
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego

Rzepę umyj i obierz, pokrój na cząstki (ok.3cm) zasyp solą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj imbir, czosnek, szczypiorek, sosy i paprykę. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Przełóż wszystko do wyparzonego słoja. Uciskaj rzepę tak mocno, jak się da. Naczynie lekko zakręć, warzywa będą bąbelkować w pierwszym etapie fermentacji.

Karp zapiekany
1 karp
Przyprawy sól, pieprz, ziele, liść laurowy
Warzywa marchewka, groszek konserwowy, cebula

Wykonanie: karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonki i doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Następnie do słoików układamy pokrojone w kostkę jarzyny i na to układamy karpia. Zakręcamy słoiki i dajemy do pieczenia na około 3 godziny.

Dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy
3kg winogron
1kg jabłek (najlepiej antonówek, ale mogą być też inne, byle niezbyt słodkie)
1kg cukru
20dkg orzechów włoskich

Wykonanie:
Winogron umyć, lekko rozgotować, wystudzić i przetrzeć przez sito. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy, jeśli są świeże, obrać z gorzkiej skórki (ale jeśli są suche to już nie trzeba). Winogron, jabłko, orzechy wymieszać, dodać cukier i gotować ok. 45 minut (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

FOT. STAROSTWO POWIATOWE w Jarosławiu

 

 

Smaki z babcinej spiżarni komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Imprezy, Radymno - więcej informacji