PILNE
Imprezy, Smaki babcinej spiżarni - zdjęcie, fotografia

Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarosławskiego rywalizowały już po raz ósmy w konkursie na tradycyjne przetwory. 

 

W konkursie „Z Babcinej Spiżarni” udział  wzięły: Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa, Stowarzyszenie Kobiety na Rzecz Odnowy Tradycji i Obyczajów w Wierzbnej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Pruchniczanki, Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska”, Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym, Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym. Komisja oceniała przetwory w trzech kategoriach: owoce, warzywa i mięso. Grand Prix w kategorii owoce za dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, a  wyróżniono Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za dżem z jarzębiny. W kategorii warzywa za duszoną rzepę na ostro główną nagrodę otrzymało Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, a wyróżnienie za kiszoną kapustę z jabłkami - Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie. Z kolei karp zapiekany przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach otrzymał Grand Prix w kategorii mięso, a wyróżnienie otrzymał tradycyjny pasztet z królika przygotowany  przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym. 
W trakcie imprezy można było wysłuchać pieśni zaśpiewanych przez zespół „Wietlinianie”, a całość zakończyła się wspólną biesiadą. Nagrody w VIII edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” ufundowali: Starosta Jarosławski, Wójt Gminy Laszki oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.

jk

Przepisy na zwycięskie przetwory
Uduszona rzepa na ostro
Składniki:
1kg rzepy
1 łyżka soli
4 ząbki czosnku zmiażdżone
2 łyżki posiekanego imbiru
4 łyżki papryki
ok. 3/4 kubka szczypiorku pokrojonego drobno
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego

Rzepę umyj i obierz, pokrój na cząstki (ok.3cm) zasyp solą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj imbir, czosnek, szczypiorek, sosy i paprykę. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Przełóż wszystko do wyparzonego słoja. Uciskaj rzepę tak mocno, jak się da. Naczynie lekko zakręć, warzywa będą bąbelkować w pierwszym etapie fermentacji.

Karp zapiekany
1 karp
Przyprawy sól, pieprz, ziele, liść laurowy
Warzywa marchewka, groszek konserwowy, cebula

Wykonanie: karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonki i doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Następnie do słoików układamy pokrojone w kostkę jarzyny i na to układamy karpia. Zakręcamy słoiki i dajemy do pieczenia na około 3 godziny.

Dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy
3kg winogron
1kg jabłek (najlepiej antonówek, ale mogą być też inne, byle niezbyt słodkie)
1kg cukru
20dkg orzechów włoskich

Wykonanie:
Winogron umyć, lekko rozgotować, wystudzić i przetrzeć przez sito. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy, jeśli są świeże, obrać z gorzkiej skórki (ale jeśli są suche to już nie trzeba). Winogron, jabłko, orzechy wymieszać, dodać cukier i gotować ok. 45 minut (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

FOT. STAROSTWO POWIATOWE w Jarosławiu

 

 

Smaki z babcinej spiżarni komentarze opinie

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ekspresjaroslawski.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

EKZ-PRESS Ewa Kłak-Zarzecka z siedzibą w Jarosław 37-500 , Cerkiewna 3

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"