Tradycyjne potrawy przygotowane przez 11 zespołów ocenianie były przez jurorów tegorocznej Biesiady nad Morawskim Łęgiem. Komisja brała pod uwagę nie tylko sam smak potraw regionalnych, ale także ogólny wyraz stoiska.
W tym roku tematem przewodnim konkursu były potrawy z bobu i grochu oraz zapiekane kasze. Komisja konkursowa w składzie: Krystyna Trojanowska (folklorysta), Agata Nowak (plastyk, CK Przemyśl) i Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie Pro Carpathia Rzeszów) przyznała 1. miejsce Stowarzyszeniu „Nad Sanem w Kostkowie” za gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i boczkiem zapiekane w śmietanie oraz za zupę z bobu i grochu. Dwa równorzędne 2. miejsca zajęły: Stowarzyszenie „Kobiety razem w Sobiecine” za gołąbki z kaszą jaglaną z sosem z grzybów leśnych i Pełkińskie Stowarzyszenie Kobiet za kaszę gryczaną zapiekaną z wątróbką i pasztet z fasoli. 3. miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa koło Jarosławia za kaszę gryczaną zapiekaną z pieczonym królikiem i zupę z grochu Jaśka. Jurorzy przyznali ponadto 7 wyróżnień, które otrzymały: Zespół „Maćkowczanki” z Maćkówki za tort z fasoli „piękny Jaś”, Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska” za kaszę gryczaną zapiekaną z boczkiem, Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” z Morawska za kaszankę zapiekaną z kiszoną kapustą, Rada Seniorów Gminy Orły za pierogi z bobem, Stowarzyszenie Przyjaciół Miejscowości Nienadowa za grochówkę Jana z Nienadowej oraz przedmiot z dawnej kuchni – durszlak gliniany, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych w Surochowie za kucię z grochu oraz przedmiot z dawnej kuchni: garczki żeliwne, a także Koło Gospodyń Wiejskich z Korzenicy za pasztety z grzybami i z żurawiną.
Biesiada to nie tylko stół i jedzenie. Imprezie w Morawsku tradycyjnie towarzyszyły także występy artystyczne.
hl
FOT. HUBERT Lewkowicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie