Reklama

Dziś tłusty czwartek, koniecznie muszą być pączki

Kto jeszcze ma ochotę na pączki, polecamy przepis gospodyń z Koła Gospodyń Wiejskich z Bystrowic w gminie Roźwienica.

1/2 l mleka (podgrzewamy)

15 dag drożdży

1 kg mąki pszennej

(jajka 4 sztuki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy) łączymy i podgrzewamy

masło lub margaryna, 1/2 kostki, rozpuścić

3 łyżki oleju

1 łyżka spirytusu

twarda marmolada różana, wieloowocowa lub inna

 

W misce rozgniatamy drożdże z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i jajka, wyrabiamy ciasto, dodając resztę składników, na końcu dajemy roztopione masło, olej i spirytus. Mieszamy wszystko dokładnie i otrzymane ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki nadziewamy i formujemy pączki, układamy na ściereczce posypanej mąką, delikatnie spłaszczamy, następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, według uznania.

Fot. Ewa KŁAK-ZARZECKA

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do