
Nagrodami w dwóch konkurencjach zakończył się start uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w bardzo prestiżowym konkursie w Krakowie, któremu w tym roku przyświecało hasło „Na królewskim stole”.
Uczniowie z 23 szkół w Polsce oraz 7 drużyn zagranicznych to skład tegorocznej edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Po raz pierwszy wzięli w nim udział Chińczycy i Gruzini. Uczestnicy konkursu byli oceniani w trzech kategoriach - kucharz, kelner i barman. W dwóch pierwszych rywalizowali uczniowie ZSSChiO w Jarosławiu. – W kategorii kucharz naszą szkołę reprezentował Adrian Wlazło z klasy 3Tż, który zdobył wyróżnienie, a w całkowitej punktacji zajął 9. miejsce. Temat konkursu oscylował wokół królewskiego stołu, dlatego Adrian zaprezentował „Sandacza w aromacie tymianku w towarzystwie pasternaka z nutą granatu i żurawiny”. W tym roku kucharze musieli wykonać także drugą potrawę obowiązkową z użyciem polędwiczki wieprzowej, warzyw kapustnych i dowolnej kaszy. Adrian wykonał „Paloną polędwiczkę na gołąbku z komosą ryżową w muślinowym bukiecie ziół”. Niewątpliwie ogromnym sukcesem było zdobycie za tę potrawę najwyższej liczby punktów spośród 34 uczestników – informuje Wanda Mazurek, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSChiO.
Wśród kelnerów rywalizowali dwaj uczniowie jarosławskiej szkoły – Karol Kubas i Karol Pszonak z klasy 2Tk. – Uczniowie startowali jako zespół, obsługując członka jury serwisem francuskim. Ich praca została wysoko oceniona i w końcowej punktacji stanęli na drugim miejscu podium, pokonując tym samym 8 drużyn. Zostali również wyróżnieni za odpowiedni strój i postawę kelnera. Zaprezentowali menu degustacyjne w restauracji „Wierzynek ” pod nazwą „Spotkanie Monarchów Europejskich w 1364 r. ”. Ich zadanie polegało na przygotowaniu pomocnika kelnerskiego, nakryciu stołu i obsłudze członków jury według zaproponowanego menu. Dodatkowe punkty można było zdobyć za nowatorstwo i wiedzę na temat podawanych potraw. Kelnerzy okazali się świetnym duetem, otrzymali wiele pochwał od jury, którzy zauważyli ogrom pracy, jaką włożyli w ten konkurs. Byli bardzo dobrze przygotowani, a dobór stroju do prezentowanej epoki wywołał sensację. Uczestnicy z zagranicy i zaproszeni goście często robili selfie z „naszymi” stolnikami – opisuje Wanda Mazurek. To ona opiekowała się uczniami podczas konkursu w Krakowie. Do udziału w tych prestiżowych zmaganiach przygotowuje już uczestników od 8 lat, dlatego w ubiegłym roku zyskała miano „weteranki wygranych”.
Organizatorami Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych są: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie wraz z Klubem Szefów Kuchni, Uniwersytetem Rolniczym, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Agencją Rynku Rolnego i Polskim Związkiem Łowieckim.
jk
fot. Zbiory własne
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Uczestnik konkursu (II miejsca ) , gratulację Karol Pszonak
Dziękuję Karol Kubas. Ja także gratuluję tak wielkiego osiągnięcia jakim jest II miejsce