W sobotę 19 listopada w Maleniskach rozstrzygnięta została VI Edycja Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni”. Konkurs odwoływał się do bogatych tradycji dziedzictwa kulinarnego Ziemi Jarosławskiej. Miał na celu zaprezentowanie tradycyjnych polskich przetworów zimowych z owoców, warzyw, mięsa, grzybów i nalewek.
Prezentacja konkursowa i degustacja potraw odbyła się podczas Zjazdu Integracyjnego Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Jarosławskiego w Domu Kultury w Maleniskach. – Konkurs stał na bardzo wysokim poziomie. Panie się bardzo starannie przygotowały. To wymagało dużo pracy. Mieliśmy okazję skosztować potraw, które są związane z tradycją i z tym miejscem – mówiła Zofia Kasperek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, członek jury konkursu.
Jury przyznało trzy główne nagrody. Dla Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów w kategorii mięs za królika w śmietanie, dla Koła Gospodyń Wiejskich w Korzenicy w kategorii owoce i warzywa za przecier z dzikiej róży i dla Stowarzyszenia „Kobiety Razem w Sobiecinie” w kategorii grzyby za rydze kiszone.
Organizatorami konkursu byli: Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu, Starostwo Powiatowe w Jarosławiu, Urząd Gminy Pawłosiów, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Z Tradycją w Nowoczesność” w Pawłosiowie oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Maleniskach.
SZM
Fot 1
Jury pracuje nad sprawiedliwym wyroki
Fot 2
Stoiska uginały się pod regionalnym jedzeniem.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie