
Po raz ósmy zespoły ludowe z regionu spotkały się w Hadlach Szklarskich na Majówce pod Jaworem. W konkursie muzycznym wzięło udział 14 zespołów, zaś w konkursie kulinarnym 8 kół gospodyń wiejskich i jedno stowarzyszenie.
Pierwszą nagrodę wyśpiewały młode dziewczyny z Zespołu „Galicjanki z Roztocza” z Narola z powiatu lubaczowski ex aequo z Zespołem Śpiewaczym „Dębowianie” z Dębowa w gminie Gać w powiecie przeworskim.
II miejsce zdobył Zespół Folklorystyczny „Pawłosiowianie” z Pawłosiowa w powiecie jarosławskim.
Dwa równorzędne III miejsca otrzymały: Zespół Śpiewaczy „Studzienczanki” ze Studziana w gminie Przeworsk w powiecie przeworskim oraz Ludowy Zespół Śpiewaczy „Dolanie” z Gniewczyny Trynieckiej w gminie Tryńcza w powiecie przeworskim.
Dwa równorzędne wyróżnienia jury przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Jaworniku Polskim w powiecie przeworskim oraz Zespół Śpiewaczy „Wesołe Kumoszki” z Rzeszowa.
Fundatorem wszystkich nagród pieniężnych w konkursie muzycznym było Centrum Kulturalne w Przemyślu.
A zespoły oceniała komisja w składzie: dr Małgorzata Dziura – etnolog z Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, Stanisław Baryła – muzyk oraz Małgorzata Glesman – muzyk z Centrum Kulturalnego w Przemyślu.
Każdy z zespołów zaprezentował dwie pieśni, jedną majówkową śpiewaną przy kapliczkach oraz pieśń dożynkową lub żniwną.
W konkursie muzycznym udział wzięły również zespoły: KGW w Słonnem w gminie Dubiecko, Zespół Śpiewaczy „Budziwojce” z Rzeszowa, Zespół Śpiewaczy przy Kole Emerytów i Rencistów nr 3 w Jaworniku Polskim w powiecie przeworskim, Zespół Śpiewaczy „Cantus” z Gorliczyny w gminie Przeworsk, Zespół Śpiewaczy „Handlanie” z Hadel Szklarskich w gminie Jawornik Polski w powiecie przeworskim, KGW w Hadlach Szklarskich oraz Stowarzyszenie Zespół Pieśni Biesiadnej „Wierzbianie”.
Równolegle przy stoiskach z regionalnym jadłem komisja, w skład której wchodziła Agata Hemon, regionalista z Centrum Kulturalnego w Przemyślu oraz Adam Micał, miłośnik kulinariów oceniali zgłoszone do konkursu potrawy.
I Miejsce otrzymało Koła Gospodyń Wiejskich z Słonnego w gminie Dubiecko w powiecie przeworskim za pierogi z kaszą gryczano-jęczmienną z suszoną śliwką okraszane złocistą cebulką oraz królika w sosie śmietanowo-musztardowym z warzywami.
II Miejsce zdobyło Koła Gospodyń Wiejskich z Zagórza w gminie Jawornik Polski w powiecie przeworskim za gołąbki z kasz i wieprzowinę w kiszonej kapuście.
III Miejsce jury przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich z Huciska Jawornickiego w gminie Jawornik Polski za rosół drobiowy oraz gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami.
Komisja przyznała także sześć wyróżnień. Otrzymali je:
- Koło Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki w gminie Dubiecko za kogutka w śmietanie z amerykanami i kapusta zasmażaną;
- Stowarzyszenie Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego za pieczona gęś podawaną z ziemniakami i modrą kapustą;
- Koło Gospodyń Wiejskich z Hadli Szklarskich w gminie Jawornik Polski za pierogi z kaszy jęczmiennej;
- Koło Gospodyń Wiejskich z Widaczowa w gminie Jawornik Polski za pieczone pierogi z kaszy gryczanej i ziemniaków;
- Koło Gospodyń Wiejskich „Jankowiczanki” z Jankowic w gminie Chłopice w powiecie jarosławskiego za ziemniaki młode z kotletem i kapusta zasmażaną;
- Koło Gospodyń Wiejskich z Tarnawki w gminie Markowa w powiecie łańcuckim za pulpety cielęce w sosie śmietanowym.
Nagrody pieniężne ufundowali: starosta powiatu przeworskiego Dariusz Łapa oraz burmistrz miasta i gminy Jawornik Polski Łukasz Kawaliło.
Uczestnicy przeglądu wysłuchali koncertu Kapeli Ludowej „Młoda Harta”, mieli też możliwość zatańczyć poleczki w ich wykonaniu. Do tańca ruszył także sam burmistrz Łukasz Kawaliło, a wieczorem można było potańczyć przy dźwiękach Kapeli „Klika z Jawornika”.
Imprezie towarzyszyły atrakcje dla dzieci oraz możliwości wykonania bezpłatnych badań.
Ekz
Fot. Hubert Lewkowicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie