
Czy potęga natury może być słodka? Okazuje się, że jak najbardziej! Pod hasłem „Potęga natury" odbywał się bowiem w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu etap wojewódzki XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Wyłoniona w eliminacjach szkolnych ósemka uczniów z pięciu szkół na Podkarpaciu miała za zadanie wykonanie tortu, trzech monoporcji (ciastek) i trzech figurek. Część praktyczną poprzedził test teoretyczny.
W konkursie rywalizowały dwie uczennice jarosławskiego Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących (Martyna Madejowska i Dominika Turko, obie przygotowane przez Annę Nowak), dwoje uczniów Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, dwie uczennice Zespołu Szkół nr 3 z Rzeszowa i uczennica Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie oraz uczennica Zespołu Szkół Technicznych w Jaśle.
Jak podkreśla dyrektor ZSSChiO Dorota Wierzbińska-Dubaj, ten konkurs po raz pierwszy odbywał się w kierowanej przez nią placówce. – Protokół z punktacją przekazujemy potem organizatorom finału, a oni zdecydują, które osoby zostaną zaproszone do Wrocławia – mówi pani dyrektor. Bo to właśnie Dolnośląska Izba Rzemieślnicza i Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu są organizatorami turnieju.
Młodzież biorąca udział w konkursie podeszła do zadania w bardzo różny i pomysłowy sposób. Potęga natury ujęta została w morskich falach, erupcji wulkanu, majestacie lasu, zwierzętach rodzimych i egzotycznych. Piękne i kolorowe wyroby oceniała komisja pod kierunkiem Doroty Kalety, starszego wizytatora Wydziału Jakości i Zarządzania Edukacji Kuratorium Oświaty w Rzeszowie.
Pierwsze miejsce przyznano Urszuli Tarnawskiej z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Na drugim miejscu znalazła się Karolina Boroń z ZS nr 3 w Rzeszowie, a na trzecim miejscu – Kamila Wróbel, także z ZS nr 3 w Rzeszowie. Miejsce czwarte zajęła Dominika Turko z ZSSChiO w Jarosławiu.
Patronat nad konkursem objęli starosta jarosławski Stanisław Kłopot, a także Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie. Prezes Zarządu Izby Emil Kunysz oraz naczelnik Wydziału Promocji w starostwie Elżbieta Pazyniak wręczali nagrody laureatom, a wszystkim podziękowania za uczestnictwo. Sponsorami konkursu byli: Krystyna Dusiło – Ciastkarnia Pawłosiów i Tadeusz Słowik – Restauracja Klasyczna. Patronat medialny nad konkursem objął „Ekspres Jarosławski”.
hl
FOT. Hubert Lewkowicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie