Reklama

Szkolili się pod okiem mistrzów

Nauczyciele Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu zrealizowało program szkolenia branżowego w Cukierni Wiolinka, której właścicielem jest Lesław Inglot, absolwent tej szkoły. Wzięli też udział w szkoleniu dotyczącym zastosowanie piwa w przygotowaniu potraw oraz zasad i technik przygotowania sushi

Pierwsza część warsztatów cukierniczych dotyczyła zasad i techniki sporządzania deserów monoporcji, a uczestnicy wykonali potem cztery rodzaje deserów pod kierunkiem Mariusza Zycha, mistrza cukiernictwa z bogatym doświadczeniem zawodowym. Tematem drugiej części szkolenia były dekoracje tortów w stylu angielskim. Styl ten wymaga użycia co najmniej kilku półproduktów (masa cukrowa do obkładania powierzchni, masa do koronek, masa do innych elementów dekoracyjnych, barwniki, koraliki) oraz użycia specjalistycznych narzędzi (szablony, foremki, szpatułki), a nade wszystko sporej dozy cierpliwości i precyzji.

Z kolei hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie nauczyciele „Spożywczaka” uczestniczyli w szkoleniu, którego tematem było zastosowanie piwa w przygotowaniu potraw oraz zasad i technik przygotowania sushi – potrawy z gotowanego ryżu i dodatków w postaci surowych ryb, owoców morza, wodorostów nori, marynowanych warzyw czy grzybów. Jak podkreślają uczestnicy, warsztaty z mistrzem sztuki kulinarnej, ćwiczenia z mistrzem sushi oraz lekcja technologii z mistrzem piwowarstwa to bezcenne doświadczenie zawodowe oraz źródło inspiracji.

jk

FOT. ZSSCHiO W Jarosławiu 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do