Reklama

Uczennice jarosławskiej szkoły zdobyły nagrody w prestiżowym konkursie

Uczennice Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu stanęły na podium w trzech z czterech kategorii XXII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. którego organizatorem jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Uczniowie 16 szkół z całej Polski rywalizowali w czterech kategoriach: kucharz, kelner, barman i cukiernik. Hasło, które przyświecało w tym roku, brzmiało: „KUCHNIA BEZ GRANIC’’. Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli, przygotowali receptury, wykonywali potrawy, dokonali ich dekoracji i przygotowali aranżację stołu. Wszystko zostało opisane, sfotografowane, a dokumentacja trafiła do organizatorów konkursu. Przedstawiciele Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu wystartowali w trzech kategoriach i w każdej z nich odnieśli sukces.

W kategorii „kucharz” I miejsce zajęła Dorota Hirna z klasy czwartej technik żywienia i usług gastronomicznych ZSSCHiO. Uczennica wykonywała zimną zakąskę wędzone carpaccio z sarny na torciku ,,Bez granic w borowikowym towarzystwie’’. Opiekunem uczennicy była Wanda Mazurek-Lecyk. II miejsce w kategorii „cukiernik” zajęła Gabriela Idzik z klasy drugiej technik technologii żywności ZSSChiO w Jarosławiu, która wykonała tartaletki o nazwie „Kompilacja smaków z akcentem tymiankowym”. Uczennicę przygotowała Małgorzata Hopko-Pajda. III miejsce w kategorii „kelner” zajęły Agnieszka Motyka i Kinga Kwaśna z klasy drugiej technik usług kelnerskich. Ich stół „Kuchnia bez granic, otwiera serca i umysły’’ był inspirowany realizowanymi przez szkołę spotkaniami w ramach programu ERASMUS+z udziałem uczestników z Grecji, Włoch, Niemiec i Polski. Opiekunem zespołu była Wanda Mazurek-Lecyk.

jk

FOT. ZSSChiO

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do