
Po śniadaniu przyszedł czas na obiad. Diabetycy zrzeszeni w Polskim Stowarzyszeniu Diabetyków Koło w Jarosławiu wzięli udział w kolejnych warsztatach zdrowego żywienia. Pod okiem edukatora diabetologicznego przygotowywali główny posiłek dnia.
W tym roku warsztaty organizowane przez jarosławskich diabetyków mają mocno praktyczny charakter. Nacisk kładziony jest na to, żeby teorię przekuć w czyn. – Od 2011 roku co miesiąc organizujemy wykłady na temat zdrowego odżywiania. W tym roku zaprosiliśmy naszych członków i każdego zainteresowanego na warsztaty, podczas których jest nie tylko mowa o zdrowym odżywianiu, ale i możliwość przygotowania posiłków własnymi rękoma – mówi Grzegorz Graboń, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koło w Jarosławiu.
Wiedza przekazywana podczas warsztatów może być pożyteczna nie tylko dla diabetyków.
– Dzisiaj odchodzi się już od czegoś takiego, jak dieta cukrzycowa. Przez ten termin rozumiemy po prostu zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie, czyli włożenie w dietę dużo warzyw, dbanie o to, żeby dostarczać odpowiednią ilość płynów i dbanie o wysiłek fizyczny – mówi Małgorzata Zięba, edukator diabetologiczny z Przeworska.
Podkreśla, że nieregularne spożywanie posiłków, brak aktywności fizycznej, niedosypianie czy stres, czyli elementy współczesnego życia, którego w jakimś stopniu doświadcza każdy z nas, może doprowadzić do tego, że w wieku 50 czy 60 lat odbije się źle na naszym zdrowiu.
– Dlatego już teraz starajmy się ratować to, co mamy. A dla tych, którzy są już chorzy chcemy, aby nie doszło u nich do powikłań cukrzycowych. Dzięki diecie i temu, co przekazujemy o zdrowym stylu życia – tłumaczy edukatorka.
Warsztaty są prowadzone w ramach zadania publicznego zleconego przez Gminę Miejską Jarosław „Kształtowanie wśród osób chorych na cukrzycę postaw prozdrowotnych, a zwłaszcza związanych z profilaktyką alkoholową”.
SZM
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie