Reklama

Zdrowa dieta roślinna w okresie letnim

30/08/2022 12:36

Zdrowa dieta latem to możliwość na podbudowanie swojego organizmu przed przyjściem chłodniejszych dni. Dużo przebywamy wówczas na świeżym powietrzu, cieszymy się sezonowymi potrawami, a zdrowie niemal samo potrafi o siebie zadbać. Co warto jeść w okresie wakacyjnym?

 

Zdrowa wakacyjna dieta

Podstawowa zasada zdrowej diety to opieranie jej przede wszystkim o sezonowe warzywa. Natura doskonale wie co w danym momencie jest nam najbardziej potrzebne. Lato to czas kiedy możemy wesprzeć proces trawienia w naszym organizmie spożywając produkty bogate w składniki mineralne oraz witaminy.

Przepisów na zdrowe posiłki jest wiele. My proponujemy na choć krótki czas zrezygnować z diety mięsnej. 

Kasza gryczana biała niepalona może być bazą do przygotowania bezmięsnych pulpetów, które podasz z fasolką szparagową oraz sosem z kurkami. Innym wariantem letniej potrawy są młode ziemniaczki z kefirem oraz mizerią z ogórków.

W układaniu swoich posiłków staraj się używać jak największej ilości świeżych, niegotowanych i przede wszystkim niesmażonych, warzyw oraz owoców. W tej formie mają najwięcej wartości. Są pełne składników odżywczych, których szkoda stracić. Doprawiał świeżymi ziołami, które również bogato rosną podczas wakacji.

Odstaw sztuczne napoje słodzone i przygotuj domowy kompot. Drzewa i krzewy w okresie letnim są pełne świeżych owoców!

Postaraj się robić zakupy u lokalnych rolników, ze sprawdzonych źródeł. Bądź pewny, że produkty nie były sypane ani uprawiane w miejscu, które mogło dostarczyć do nich metale ciężkie. 

Lekkie roślinne potrawy

W upalne dni najchętniej sięgamy po coś, co nie obciąży naszego żołądka. Unikaj tłustych potraw oraz obszernych dań. Lepiej zastosować się do zasady pięciu posiłków, które wspierają odpowiednią przemianę materii. 

Lekkie potrawy to nie jedynie sałatki. Twoja wyobraźnia może nie mieć ograniczeń jeżeli chodzi o warzywa.

Biały makaron możesz przygotować w towarzystwie pulpy pomidorowej doprawionej bazylią. Pomidory są jedynymi warzywami, które po przegotowaniu zyskują jeszcze więcej wartości. Zawarty w nich likopen uwalnia się w wysokiej temperaturze. Dlatego jedz jak najwięcej sosów oraz zup pomidorowych. 

Jeżeli chcesz możesz uzupełnić powyższą potrawę o groch. Groch połówki dostarczy potrzebnego organizmowi białka i jednocześnie nie sprawi, że potrawa stanie się zbyt ciężka. 

I nie zapominaj pić wody, woda jest niezwykle ważna i wspiera nasz organizm.

Zbilansowana dieta pełna składników mineralnych oraz aktywność fizyczna zapewnią Ci zdrowie przez cały rok. 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do