Reklama

Jedli, pili, grali i strzelali – I Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej i 20-lecie Orkiestry Dętej w Sośnicy

Niedziela, 17 lipca na długo pozostanie w pamięci nie tylko mieszkańców Sośnicy. Przy ruinach zamku odbył się tam I Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej połączony z obchodami 20-lecia Orkiestry Dętej w Sośnicy.

W konkursie kulinarnym „Specjał szlachecki” nagrody rozdane zostały w dwóch kategoriach: kategorii przedsiębiorców, których produkty są w obrocie oraz w kategorii producentów indywidualnych, w której mogły być stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich i osoby fizyczne. 
W kategorii przedsiębiorców 1. miejsce zajęła Renata Majewska za okowitę szlachecką, 2. miejsce – Leda Ser za miodówkę szlachecką, natomiast miejsce 3. zajął Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne za kiełbasę wiejską kamieńską. 

 

Łazy najlepsze!


Z kolei wśród producentów indywidualnych zwyciężyło KGW w Łazach za schab nadziewany grzybami i kaszą gryczaną. Miejsce 2. zajęło Koło Łowieckie Paszkot za dzika faszerowanego kaszą, a 3. miejsce – KGW w Oleszycach za sakiewki ze schabu otulone plastrem boczku. W tej kategorii przyznano też wyróżnienia, które otrzymało Stowarzyszenie Pro Patria z Sośnicy za kwaśnicę z jagnięciną oraz Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej za naturalny twaróg krowi.  


Koncert i armatnie wystrzały 


W czasie trwania imprezy cały czas czynne były stoiska uczestników konkursu. Można się było tam uraczyć pysznościami. Ale nie tylko jadłem i napitkami żyli goście festiwalu w Sośnicy. Impreza przy ruinach zamku była też okazją do obchodów 20-lecia Orkiestry Dętej w Sośnicy. Orkiestra powstała w 2002  roku, a inicjatorem jej utworzenia był Bogdan Świder. W ciągu lat zmieniał się skład, zmieniali się kapelmistrzowie, ale nie mieniło się jedno – pasja i praca, by grać coraz lepiej. W ciągu tych lat orkiestra grała w wielu miejscach. Obecnie kapelmistrzem jest Krystian Truniarz, a prezesem stowarzyszenia – Maria Truniarz. Średni wiek muzyków to teraz 15 lat. W niedzielę orkiestra dała koncert plenerowy, w którym zaprezentowała swoje możliwości. 
Festiwal Kuchni Dworskiej w Sośnicy nie mógł się odbyć bez szlacheckich strojów i uzbrojenia. Były wystrzały armatnie, które raz po raz dobiegały znad stawu. Dzieci mogły korzystać z dmuchawców, malowania buzi i kamieni oraz innych atrakcji. Nie zabrakło występu w wykonaniu mieszkańców Domu Pomocy Społecznej oraz pokazu tańca break dance. Na koniec wszyscy mogli się bawić przy muzyce zespołu Torino. 
Festiwal zorganizowali: marszałek województwa podkarpackiego, Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Pro Patria w Sośnicy i wójt gminy Radymno. 
hl

FOT. Hubert LEWKOWICZ 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do