
Przygotowanie posiłków jest ważną częścią opieki nad seniorem. U niektórych opiekunek osób starszych pojawiają się obawy związane z zaspokojeniem oczekiwań seniora. Doświadczenie pokazuje jednak, że kuchnia polska przypadła do gustu zachodnim sąsiadom. Z jednej strony ma się świadomość, że seniorzy powinni jeść lekko i zdrowo, ale z drugiej wie się, że każdy ma swoje przyzwyczajenia oraz ulubione smaki. Oprócz tego, istnieją jeszcze różnice kulturowe. Nie jest zatem dziwne, że opiekunka, która na co dzień świetnie czuje się w kuchni, na początku pracy w opiece za granicą będzie miała wiele obaw. Warto więc postarać się już na początku współpracy, aby gotowanie nie było codziennym zmartwieniem. Dowiedz się https://eopiekunka.pl/co-gotuja-opiekunki-w-niemczech/.
Warto pytać i się uczyć
Zaczynając pracę w nowym środowisku, dobrze jest poznać zwyczaje kulinarne, które panują w domu seniora, a także dowiedzieć się o jego oczekiwaniach oraz ulubionych smakach. Można także porozmawiać o tych szczegółach ze swoją zmienniczką. Najczęściej zdarza się tak, że panie wolą lekką warzywną kuchnię, natomiast panowie ubóstwiają obiad, w którym znajduje się porcja mięsa. Nie jest to jednak regułą. Podniebienie seniora można zadowolić nie tylko potrawami z kuchni niemieckiej. Wielu Niemców przepada także za polskimi daniami, które są dla nich bardzo smaczne.
W takiej sytuacji może istnieć tylko jedno ograniczenie – ścisła dieta, którą senior powinien stosować. Na początku pracy najlepiej ustalić obiady z seniorem lub jego rodziną. Z czasem można zacząć gotować coś swojego. Jeden lub dwa obiady czasem wystarczą, aby przekonać podopiecznego, że potrafi się gotować. Niektórzy seniorzy mogą też dawać wolną rękę w przygotowywaniu posiłków.
Sprawdzone przepisy
W wielu niemieckich domach podawane są dania jednogarnkowe, przypominające gęstą zupę albo gulasz. Zaletą takich potraw jest to, że dzięki nim opiekunka może zaoszczędzić czas, ponieważ za jednym zapachem może przygotować cały posiłek. Oprócz tego, nie są one bardzo kosztowne. Przykładem potrawy, którą można przyrządzić w jednym garnku, jest fasolka po bretońsku, czy też bigos. Dobrym pomysłem mogą być także zapiekanki z makaronem lub ziemniakami, do których można dodać ulubione warzywa oraz mięso. Ziemniaki bowiem królują u zachodnich sąsiadów. Mogą być podawane w formie dodatku do mięs, w postaci sałatki, pieczone, puree jako kluski śląskie, a także placki. W kwestii tych ostatnich mogą być różne dodatki – Jedni chętnie spożywają je z gulaszem, za to inni uwielbiają je na słodko z musem jabłkowym.
Należy też pamiętać, że w Niemczech zupy nie są aż tak popularne. Zazwyczaj jada się je w soboty. Niemcy wolą zupy gęste z mięsem na przykład gulaszową lub warzywną z małymi mięsnymi klopsikami. Można przygotować też zupy kremy z różnych warzyw – cukinii, kalafiora oraz dyni, a do tego naleśniki. Niemcy chwalą sobie bowiem polską ogórkową oraz pomidorową. Podczas świąt najbardziej można odczuć różnice kulturowe między Niemcami a Polską, ponieważ Niemcy nie obchodzą ich tak uroczyście, a w niektórych domach nie obchodzi się ich wcale. Opiekunki właśnie w tym okresie decydują się na przygotowanie polskich tradycyjnych potraw. Dla wielu Niemców pierogi, krokiety, czy też barszcz czerwony mogą okazać się nowymi smakami.
Artykuł powstał we współpracy z https://eopiekunka.pl.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie