Reklama

Kuchnia śródziemnomorska w ZSSChiO w Jarosławiu Gotowali po włosku pod okiem mistrza

Tajniki kuchni śródziemnomorskiej poznawali uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, którzy uczestniczyli w innowacji pod nazwą „Kuchnia Śródziemnomorska”. 12 uczennic i 1 uczeń klasy trzeciej technik żywienia i usług gastronomicznych pod okiem mistrza przygotowywali smakowitości.

Warsztaty w pracowni były ostatnim etapem realizacji tej innowacji, która trwała od listopada ubiegłego roku pod kierunkiem nauczycielek Wandy Mazurek i Agnieszki Siwoń. Warsztaty zorganizowano pod hasłem „Gotowanie z Mistrzem, Gotowanie z VIP-em”, a gośćmi byli m.in. kucharz restauracji Zamkek w Dubiecku Marcin Polański, który jest absolwentem jarosławskiej szkoły, dyrektor ZSSChiO Dorota Wierzbińska-Dubaj oraz dyrektor hotelu Bacówka Radawa & SPA**** Rafał Jułga i naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Jarosławiu Lucyna Paulo.

Uczestnicy przygotowywali dania kuchni włoskiej, m.in. makaron tagliatelle i pierożki ravioli w różnych wersjach. Do pracy wzięli się nie tylko uczniowie, ale także zaproszeni goście. Wszystko to działo się podczas Dnia Otwartego Szkoły, więc postępy w gotowaniu obserwowali też potencjalni przyszli uczniowie tej szkoły.

Oprócz Wandy Mazurek i Agaty Siwoń, które prowadziły cześć praktyczną, w realizacji innowacji uczestniczyli też inni nauczyciele: Robert Porczak, (odpowiadał za przygotowanie materiałów i prezentacji o kuchni śródziemnomorskiej i obsługę platformy Moodle, na której pracowali uczniowie) oraz współautorka innowacji Urszula Machaj.

jk

FOT. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu. 

Miejsce zdarzenia mapa Jarosław
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do