
Tajniki kuchni śródziemnomorskiej poznawali uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, którzy uczestniczyli w innowacji pod nazwą „Kuchnia Śródziemnomorska”. 12 uczennic i 1 uczeń klasy trzeciej technik żywienia i usług gastronomicznych pod okiem mistrza przygotowywali smakowitości.
Warsztaty w pracowni były ostatnim etapem realizacji tej innowacji, która trwała od listopada ubiegłego roku pod kierunkiem nauczycielek Wandy Mazurek i Agnieszki Siwoń. Warsztaty zorganizowano pod hasłem „Gotowanie z Mistrzem, Gotowanie z VIP-em”, a gośćmi byli m.in. kucharz restauracji Zamkek w Dubiecku Marcin Polański, który jest absolwentem jarosławskiej szkoły, dyrektor ZSSChiO Dorota Wierzbińska-Dubaj oraz dyrektor hotelu Bacówka Radawa & SPA**** Rafał Jułga i naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Jarosławiu Lucyna Paulo.
Uczestnicy przygotowywali dania kuchni włoskiej, m.in. makaron tagliatelle i pierożki ravioli w różnych wersjach. Do pracy wzięli się nie tylko uczniowie, ale także zaproszeni goście. Wszystko to działo się podczas Dnia Otwartego Szkoły, więc postępy w gotowaniu obserwowali też potencjalni przyszli uczniowie tej szkoły.
Oprócz Wandy Mazurek i Agaty Siwoń, które prowadziły cześć praktyczną, w realizacji innowacji uczestniczyli też inni nauczyciele: Robert Porczak, (odpowiadał za przygotowanie materiałów i prezentacji o kuchni śródziemnomorskiej i obsługę platformy Moodle, na której pracowali uczniowie) oraz współautorka innowacji Urszula Machaj.
jk
FOT. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie