
Na terenie ruin zamku w Sośnicy odbył się II Podkarpacki Festiwal Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych „Smaki Pogranicza” 2021. O miano autora najsmaczniejszej potrawy walczyło 21 kół gospodyń. stowarzyszeń, instytucji lub wystawców indywidualnych.
Pierwsze miejsce wywalczył Leda-ser Leszka Jakimowicza z Wóki Krowickiej za „cymes serowy”. z Na drugim miejscu uplasowały się panie ze Stowarzyszenia Miłośników Chłopic za „chłodnik z ogórkami”. Trzecie miejsce zajęła reprezentacja Gminnego Centrum Kultury i Czytelnictwa w Tryńczy za potrawę „jagiellanka”.
Wyróżnienie otrzymały: KGW w Sośnicy za „gołąbki kresowe” i KGW w Łazach za "pierogi ze słodkiej kapusty i twarogu". Nagrodę poseł Teresy Pamuły otrzymało KGW w Koniaczowie za za „prażuchę jarską”.
II Podkarpacki Festiwal Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych „Smaki Pogranicza” 2021, który odbył się w niedzielę18 lipca, został zorganizowany przez marszałka województwa podkarpackiego, a partnerami były Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Radymno „Pro Patria” z Sośnicy oraz gmina Radymno. Nie tylko pyszne potrawy królowały tego dnia w okolicy zamku w Sośnicy, ale także muzyka i taniec. Na scenie zaprezentowały się: Orkiestra Dęta OSP w Sośnicy oraz Zespół Pieśni i Tańca „Ostrowiacy”. Można też było podziwiać pokaz zbroi oraz broni białej i palnej. Dla dzieci były dmuchańce i inne atrakcje.
hl
FOT. Hbbert Lewkowicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie