Reklama

Lokalne specjały z babcinej spiżarni nagrodzone

Jedenasta edycja Konkursu Kulinarnego Przetworów Tradycyjnych „Z babcinej spiżarni” przeszła do historii. Wzięło w nim udział 16 kół gospodyń wiejskich z powiatu jarosławskiego. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie tradycyjnych przetworów, przygotowanych według receptur naszych przodków.

Zmagania konkursowe odbyły się w sobotę, 19 listopada w Rokietnicy Woli. Zaproszonych gości powitali starosta jarosławski Stanisław Kłopot oraz wójt Gminy Rokietnica Witold Szajny. W swoim wystąpieniach podkreślali oni, jak ważna jest tradycja i przekazywanie młodszym pokoleniom przepisów na lokalne potrawy.

Wśród zebranych gości obecni byli: poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan, członek zarządu Powiatu Jarosławskiego Krzysztof Cebulak, wicestarosta powiatu jarosławskiego Mariusz Trojak, przewodniczący Rady Powiatu Jarosławskiego Marian Fedor oraz przewodniczący Rady Gminy Rokietnica Edward Jakubas.

Reklama

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich: KGW „Świebodzianki” w Świebodnej, KG Pruchniczanki, KGW w Rokietnicy Woli, Stowarzyszenie Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica, KGW w Pruchniku Górnym, KGW „Kreatywni Piwoda”, KGW w Korzenicy, KGW w Rudołowicach, KGW w Łazach, KGW w Tuchli, KGW w Zgodzie, KGW Jankowiczanki w Jankowicach, KGW „Aktywni razem” w Wietlinie, KGW w Wierzbnej, KGW w Bystowicach oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów.

Komisja konkursowa oceniała przetwory w trzech kategoriach – owoce, warzywa oraz mięsa i ryby. W skład komisji weszli: Elżbieta Pazyniak, Dorota Jamrozy, Krzysztof Zieliński, Wioletta Stoch, Alicja Chudzik i Małgorzata Narolska.

Reklama

W kategorii owoce nagrody zostały przyznane: KG Pruchniczanki za przetwór powidło śliwkowe, KGW „Świebodzianki” w Świebodnej za przetwór sok jabłko-mięta i KGW w Łazach za przetwór konfitura z morwy.

W kategoria warzywa na podium uplanowały się: KGW w Zgodzie za przetwór marchewki w wodzie, KGW w Rudołowicach za przetwór warzywna sałatka ogórkowa z kukurydzą i KGW „Aktywni razem” w Wietlinie za przetwór patisony w zalewie.

Kategoria mięso i ryby nagrody zostały wręczone: KGW w Korzenicy za przetwór dziczyzna w słoiku, Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Tuligłów za przetwór karp panierowany w zalewie octowej i KGW w Rokietnicy Woli za przetwór łopatka w słoiku.

Reklama

Nagrodę „Smak Starosty” otrzymało KGW w Pruchniku Górnym za wątróbkę ze śliwką w boczku, „Smak Posła” otrzymało KGW w Bystrowicach, zaś nagroda „Smak Wójta” trafiła do KGW w Rokietnicy Woli.

Wyróżnienia powędrowały do: Stowarzyszenia Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica, KGW w Pruchniku Górnym, KGW „Kreatywni Piwoda”, KGW w Tuchli, KGW Jankowiczanki w Jankowicach, KGW w Wierzbnej oraz KGW w Bystowicach.

 

m.

Fot. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do