Jedenasta edycja Konkursu Kulinarnego Przetworów Tradycyjnych „Z babcinej spiżarni” przeszła do historii. Wzięło w nim udział 16 kół gospodyń wiejskich z powiatu jarosławskiego. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie tradycyjnych przetworów, przygotowanych według receptur naszych przodków.
Zmagania konkursowe odbyły się w sobotę, 19 listopada w Rokietnicy Woli. Zaproszonych gości powitali starosta jarosławski Stanisław Kłopot oraz wójt Gminy Rokietnica Witold Szajny. W swoim wystąpieniach podkreślali oni, jak ważna jest tradycja i przekazywanie młodszym pokoleniom przepisów na lokalne potrawy.
Wśród zebranych gości obecni byli: poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan, członek zarządu Powiatu Jarosławskiego Krzysztof Cebulak, wicestarosta powiatu jarosławskiego Mariusz Trojak, przewodniczący Rady Powiatu Jarosławskiego Marian Fedor oraz przewodniczący Rady Gminy Rokietnica Edward Jakubas.
W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich: KGW „Świebodzianki” w Świebodnej, KG Pruchniczanki, KGW w Rokietnicy Woli, Stowarzyszenie Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica, KGW w Pruchniku Górnym, KGW „Kreatywni Piwoda”, KGW w Korzenicy, KGW w Rudołowicach, KGW w Łazach, KGW w Tuchli, KGW w Zgodzie, KGW Jankowiczanki w Jankowicach, KGW „Aktywni razem” w Wietlinie, KGW w Wierzbnej, KGW w Bystowicach oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów.
Komisja konkursowa oceniała przetwory w trzech kategoriach – owoce, warzywa oraz mięsa i ryby. W skład komisji weszli: Elżbieta Pazyniak, Dorota Jamrozy, Krzysztof Zieliński, Wioletta Stoch, Alicja Chudzik i Małgorzata Narolska.
W kategorii owoce nagrody zostały przyznane: KG Pruchniczanki za przetwór powidło śliwkowe, KGW „Świebodzianki” w Świebodnej za przetwór sok jabłko-mięta i KGW w Łazach za przetwór konfitura z morwy.
W kategoria warzywa na podium uplanowały się: KGW w Zgodzie za przetwór marchewki w wodzie, KGW w Rudołowicach za przetwór warzywna sałatka ogórkowa z kukurydzą i KGW „Aktywni razem” w Wietlinie za przetwór patisony w zalewie.
Kategoria mięso i ryby nagrody zostały wręczone: KGW w Korzenicy za przetwór dziczyzna w słoiku, Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Tuligłów za przetwór karp panierowany w zalewie octowej i KGW w Rokietnicy Woli za przetwór łopatka w słoiku.
Nagrodę „Smak Starosty” otrzymało KGW w Pruchniku Górnym za wątróbkę ze śliwką w boczku, „Smak Posła” otrzymało KGW w Bystrowicach, zaś nagroda „Smak Wójta” trafiła do KGW w Rokietnicy Woli.
Wyróżnienia powędrowały do: Stowarzyszenia Kobiet na Rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica, KGW w Pruchniku Górnym, KGW „Kreatywni Piwoda”, KGW w Tuchli, KGW Jankowiczanki w Jankowicach, KGW w Wierzbnej oraz KGW w Bystowicach.
m.
Fot. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie