Gala finałowa 14. Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z babcinej spiżarni” odbyła się w niedzielę, 26 października, w stolicy powiatu – Jarosławiu.
W tegorocznej edycji konkursu, który nawiązuje do dziedzictwa kulinarnego ziemi jarosławskiej, wzięło udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.

W komisji konkursowej zasiedli: Dorota Gunia, Krzysztof Zieliński, Grzegorz Janiszewski, Wioletta Stoch i Marzena Pawlik. Jury wyłoniło laureatów w trzech głównych kategoriach: warzywa, owoce oraz mięsa i ryby. Przyznane zostały również wyróżnienia: „Smak Starosty”, „Smak Burmistrza” i „Smak Posła”, nagrody specjalne przyznawane przez gospodarza i gości honorowych.

Przed samym konkursem odbyła się konferencja podsumowująca realizację projektu Interreg Polska – Słowacja „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Projekt był realizowany przez powiat jarosławski we współpracy z partnerami z Bardejowa i Svidnika na Słowacji. Podsumowanie było okazją do uhonorowania laureatów konkursu na film kulinarny „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”.
W czasie konkursu wystąpili tancerze z Powiatowego Ogniska Baletowego w Jarosławiu pod kierownictwem Roberta Drewniaka, którzy wprowadzili uczestników w wyjątkową atmosferę.

Wydarzenie otworzył oficjalnie starosta Kamil Dziukiewicz. – „Z babcinej spiżarni” to nie tylko konkurs, lecz również wyraz troski o lokalną tożsamość i pamięć smaków przekazywanych z pokolenia na pokolenie – podkreślił. Współorganizatora konkursu – burmistrza Marcina Nazarewicza reprezentowała zastępca burmistrza Magdalena Lehnart. Wśród gości byli także poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan oraz radni powiatowi z przewodniczącą Grażyną Strzelec, wicestarosta jarosławski Krzysztof Cebulak, wicestarosta powiatu tomaszowskiego Jarosław Korzeń oraz prezes PKS Jarosław Tomasz Dec. Do wspólnej zabawy zaprosiła wszystkich uczestników konkursu Katarzyna Kubicka – mistrzyni zumby.
WYNIKI
Owoce
1 miejsce zajęło - Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy za konfiturę „Jarzębinowa",
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich „Święte” w Świętem za „Morelowy zawrót głowy".
Warzywa
1miejsce – Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość w Morawsku” za „Sałatkę z marchewki i papryki",
Wyróżnienie – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów za „Ketchup z cukinii”.
Kategoria mięso lub ryby
1 miejsce - Koło Gospodyń Pruchniczanki za „Studzieninę”,
Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Więckowicach za „Starodawny Pasztet z królika zapiekany w słoiku”.
Smak Starosty – Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach,
Smak Posła Tadeusza Chrzana – Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie,
Smak Burmistrza Miasta Jarosławia – Koło Gospodyń Wiejskich w Rokietnicy Woli.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie