27/10/2025 | Autor: ekspresjaroslawski.pl | źródło: ekspresjaroslawski.pl
W tegorocznej edycji konkursu Z babcinej spiżarni wzięło udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich. Jury pod przewodnictwem Doroty Gunii i innych wyłoniło laureatów w kategoriach: warzywa, owoce, mięso i ryby. Konkurs był okazją do uhonorowania projektu Karpacka kuchnia w stylu zero waste. Wydarzenie uświetnili tancerze z Jarosławia, a oficjalnie otworzył je starosta Kamil Dziukiewicz. Wśród nagrodzonych były Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy za konfiturę Jarzębinową oraz Stowarzyszenie Razem w Przyszłość w Morawsku za Sałatkę z marchewki i papryki. Smakiem Starosty zostało wyróżnione Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach. To było nie tylko wyjątkowe wydarzenie kulinarnego dziedzictwa, ale także oddanie lokalnej tożsamości i tradycji.