
Uczniowie klasy II Gimnazjum nr 7 w Specjalnym Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Jana Pawła II znaleźli się w gronie laureatów konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Dzięki temu w budynku szkoły odbyły się warsztaty prowadzone przez szefa kuchni, uczestnika programu „Top Chef” Piotra Ceranowicza i kulinarnego fotografa Macieja Zaczka. W podobnych warsztatach mogli uczestniczyć także gimnazjaliści z Pruchnika, również laureaci tego konkursu.
Wszystko zaczęło się od uczestnictwa gimnazjalistów w programie „Lubella inspiruje i edukuje”. – W ramach realizacji programu uczniowie uczestniczyli w zajęciach pozalekcyjnych, podczas których poznawali zasady prawidłowego, zdrowego odżywiania się oraz ważnej roli produktów zbożowych w codziennej diecie. W czasie zajęć gimnazjaliści odkrywali również tajniki sztuki kulinarnej w praktyce, przygotowując smaczne i zdrowe posiłki, zarówno według przepisów załączonych przez Lubellę, jak i własnych pomysłów – informuje Wojcech Głąb, dyrektor SOSW im. Jana Pawła II w Jarosławiu. Zwieńczeniem był konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Gimnazjaliści z klasy II gimnazjum nr 7 w SOSW pod kierunkiem wychowawczyni Grażyny Kotlińskiej przygotowali autorską potrawę o nazwie „Sakiewki naleśnikowe z farszem jęczmiennym i warzywami". Do przepisu trzeba było także dołączyć zdjęcie dania i takie, które pokazuje radość wynikającą ze wspólnego gotowania. Przepis gimnazjalistów z Jarosławia został wyróżniony jako jeden z trzech spośród ponad 900 nadesłanych!
Dzięki temu sukcesowi w szkole gościli znany z programu „Top Chef” Piotr Ceranowicz i fotograf Maciej Zaczek. Uczniowie mogli wziąć udział w prowadzonych przez nich warsztatach. – To było niecodzienne wydarzenie w naszej szkole. Do tej pory nie mieliśmy okazji uczestniczenia w tego typu warsztatach, uczniowie byli pod dużym wrażeniem. Wiemy, że w szkole zawodowej przepisy na prezentowane dania są już wykorzystywane. Poza tym ważna jest też świadomość uczniów, że mogą brać udział w ogólnopolskich konkursach i odnosić sukcesy – mówi wicedyrektor szkoły Aneta Mrazek.
W Pruchniku także świetnie gotują!
W trójce laureatów konkursu znaleźli się także uczniowie klasy III c Gimnazjum Publicznego w Pruchniku pod opieką nauczycielki Beaty Gomułki. Przygotowana przez nich sałatka z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej i pieczonej dyni nosiła nazwę „Dynia, co nie da sobie w kaszę dmuchać”. W Pruchniku także odbyły się warsztaty prowadzone przez Piotra Ceranowicza i Macieja Zaczka. Trzecim, laureatem konkursu , obok dwóch z powiatu jarosławskiego, byli uczniowie gimnazjum w Trzciance.
hl
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie