
Przy ruinach zamku zorganizowany został II Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej w Sośnicy.
Po Mszy św., która zainaugurowała wydarzenie. uczestnicy ruszyli plac przy ruinach zamku, którym zawiaduje stowarzyszenia „PRO PATRIA” - gospodarz imprezy. Tam na gości czekały potrawy, przekąski i inne wyroby kulinarne przygotowane przez gospodynie według tradycyjnych receptur. Wszystkie te pyszności oceniała komisja.
W czasie festiwalu wystąpili muzycy Orkiestry Dętej w Sośnicy, kapeli „Czy się wali, czy się pali” czy zespołu Stare Wilki oraz mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej w Sośnicy. Było wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, a całość zakończyła się zabawą taneczną przy muzyce zespołu Retro.
Impreza była współfinansowana przez marszałka województwa podkarpackiego i wójta gminy Radymno.
Wyniki konkursu „Specjał szlachecki” dla producentów indywidualnych.
I miejsce:
KGW Duńkowice- dworskie flaki
KGW Rączyna-sztufada w sosie własnym
II miejsce:
KGW Gorliczyna- gorliczyński królik z warzywami
KGW Sośnica- rolada po szlachecku w sosie kurkowym
III miejsce:
KGW Łazy- goloneczka dworska
KGW Majdan Królewski- królewski sernik.
FOT. UG Radymno, Zdzisław Wójcik
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie