
W Zakładach Mięsnych w Jarosławiu przeprowadzono badania na obecność koronawirusa u 960 pracowników. Wykryto 193 zakażeń. W powiecie jarosławskim od początku epidemii wykryto 449 zakażeń koronawirusem. Wyzdrowiały już 164 osoby. Zmarło 15 osób.
Zakażeni to osoby powiązane z ogniskami w Centrum Opieki Medycznej w Jarosławiu, ogniskiem w Specjalistycznym Psychiatrycznym Zespole Opieki Zdrowotnej w Jarosławiu, ogniskiem rodzinnym w jednej z miejscowości gminy Wiązownica oraz z ogniskiem w Zakładach Mięsnych. Liczba ta obejmuje również osoby spoza powiatu jarosławskiego, ale powiązane z wymienionymi ogniskami.
– W Zakładach Mięsnych w Jarosławiu wynik dodatni potwierdzono u 252 osób, w tym u 193 pracowników oraz 55 osób z kontaktu. W zorganizowanym punkcie przebadano łącznie 960 pracowników – wykryto 117 zakażeń – informuje rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie Dorota Gibała w poniedziałkowym (20 lipca) komunikacie.
Badania pracowników będących w kwarantannie i na urlopach
O przebadaniu pracowników Zakładów Mięsnych w Jarosławiu, tych którzy wracali z urlopów i będących w kwarantannie zadecydował Sanepid wspólnie z dyrekcją zakładów. W dniach 10 i 11 lipca przy pomocy 3 Podkarpackiej Brygady Obrony Terytorialnej metodą Test&GO przebadano 195 pracowników w punktach poboru wymazów „drive-thru” zorganizowanym przy ul. Przemysłowej. Terytorialsi pobierali wymazy u pracowników zakładów, którzy podjeżdżali do takiego punktu samochodem.
– Wprowadzenie restrykcyjnych zasad bezpieczeństwa wewnątrz zakładu nie wyklucza możliwości zarażenia pracowników wirusem na zewnątrz, poza jego terenem – informował nas we wtorek 14 lipca Marcin Bałanda, rzecznik „Sokołów” SA. Rzecznik poinformował wówczas, że u 91 pracowników zakładu w Jarosławiu badania potwierdziły zakażenie wirusem COVID-19. – Zakażenie zostało potwierdzone u pracowników, którzy byli w trakcie kwarantanny bądź, ze względu na pojawienie się objawów infekcji, zgłoszonych telefonicznie zakładowi, pozostali w domu. Pozostałe osoby, u których potwierdzono zakażenie, przebywały wówczas na urlopie. W zaistniałej sytuacji podjęliśmy wszelkie działania zgodne z zaleceniami i procedurami służb sanitarno-epidemiologicznych. Zgodnie z przyjętymi przez nas procedurami zakładowy zespół odpowiedzialny za podejmowanie działań w związku z pandemią COVID-19 wytypował wszystkich pracowników mogących mieć kontakt z zakażonymi osobami. Listę tych osób bezzwłocznie przekazaliśmy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Sanepid po przeprowadzeniu wywiadów telefonicznych wytypował i skierował na kwarantannę osoby mające kontakt z zarażonymi. Obecnie na kwarantannie przebywa 43 pracowników – informował w środę 15 lipca rzecznik M. Bałanda.
Badania wszystkich pracowników
Duża liczba wykrytych zakażeń spowodowała o przeprowadzeniu kolejnych badań: – Podjęliśmy z dyrekcją Sanepidu decyzję, że wspólnymi siłami przeprowadzimy badania wszystkich pracowników – poinformował nas dyrektor Zakładów Mięsnych „Sokołów” SA Leszek Wybraniec.
Tym razem zorganizowano punkty poboru wymazów „walk thru”, co oznacza, że osoby podchodziły do pobierania wymazu. Badania te trwały od 14 do 16 lipca. – Próbki do badań genetycznych na obecność koronawirusa były pobierane bezpłatnie od pacjentów w godzinach od 12.00 do 15.00. Wymazy wykonywali żołnierze 3. Podkarpackiej Brygady OT, którym wsparcia udzielali podhalańczycy. W ciągu trzech dni medycy pobrali ponad 750 próbek – informuje nas kpt. Witold Sura, rzecznik prasowy 3. Podkarpackiej Brygady Obrony Terytorialnej im. płk. Łukasza Cieplińskiego.
Dyrekcja Zakładów Mięsnych już po pojawieniu się pierwszych zakażeń podjęła natychmiastowe kroki zapewnienia bezpieczeństwa: – Zdrowie i bezpieczeństwo pracowników są naszym priorytetem, dlatego już od momentu pojawienia się zagrożenia koronawirusem, firma Sokołów S.A. podjęła szereg działań i dodatkowych procedur mających na celu zapewnienie szczególnej ochrony osobom zatrudnionym w naszej firmie – mówi dyrektor Leszek Wybraniec.
Procedury te obowiązują we wszystkich zakładach i jednostkach biznesowych Grupy Sokołów i obejmują m.in.: bezwzględny zakaz wstępu na teren zakładu osób z objawami infekcji, obowiązek zdezynfekowania rąk środkiem dezynfekcyjnym dostępnym w dozownikach umieszczonych przy wszystkich wejściach do zakładów i biur spółki, kontrolę temperatury ciała u każdego pracownika wchodzącego na teren zakładu, obowiązek stosowania maseczek, rękawiczek, fartuchów i zarękawków przez pracowników produkcyjnych, przechodzenie do swojego stanowiska pracy tylko wyznaczonymi drogami komunikacyjnymi oraz przebywanie tylko w pomieszczeniach związanych z wykonywaniem swoich obowiązków służbowych, a także zachowanie dystansu od innych pracowników min. 1,5 m oraz maksymalne ograniczenie kontaktu z innymi pracownikami, pracę zdalną, jeśli tylko stanowisko na to pozwala, wzmożoną dezynfekcję maszyn, hal produkcyjnych i pomieszczeń w zakładzie.
Sytuacja na Podkarpaciu, w Polsce i na świecie
Powiat jarosławski nadal ma największą liczbę zakażonych na terenie Podkarpacia. W naszym województwie jest obecnie 1 097 przypadków zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Wyzdrowiało 587 osób. Zmarło 56 osób.
W Polsce liczba zakażonych wynosi 40 383 osób. Zmarło 1 627. Wyzdrowiało 30 539.
Na świecie liczba zakażonych wynosi 14 660 436. Zmarło 609 175. Wyzdrowiało 8 745 254 osoby.
Ewa KŁAK-ZARZECKA
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Jaja sobie robią? Co zapewnili pracownikom? Zapewnili im zarażenie wirusem a nie bezpieczeństwo. Przecież ściągali ludzi z kwarantanny, nie chcą słuchać że ktoś ma objawy. Zdrowe osoby pracowały z zarozonymi. A teraz mydlą oczy piękną gadką.