
Ponad 765 tys. zł wynosi wartość projektu „Współpraca w ramach branży spożywczej szansą na rozwój regionu”. Umowę na dofinansowanie tego projektu podpisał 7 września w Ministerstwie Edukacji Narodowej starosta jarosławski Stanisław Kłopot.
Co powstanie w ramach tego projektu? Przede wszystkim laboratorium odzwierciedlające rzeczywiste warunki pracy w zawodzie technik technologii żywności. Założenia przewidują także opracowanie przez nauczycieli, pracodawców, instytucje rynku pracy i wyższą uczelnię rekomendacji do praktycznych rozwiązań w zakresie realizacji programu nauczania oraz przeprowadzenie przez pracowników naukowych uczelni ćwiczeń z wykorzystaniem jej bazy i wyposażenia. Projekt będzie realizowany od 1 marca 2021 do 30 września 2022 r.
– Edukacja zawodowa i przygotowanie profesjonalnych kadr stanowi podstawowy wyznacznik rozwoju zarówno gospodarki lokalnej jak i gospodarki o zasięgu ogólnopolskim. Mając na uwadze konieczność poprawy jakości szkolnictwa zawodowego i jego korelacji z potrzebami rynku pracy Starostwo Powiatowe w Jarosławiu w partnerstwie z Państwową Wyższą Szkołą Wschodnioeuropejską w Przemyślu opracowało wniosek, na którego realizację podpisano właśnie umowę – mówi starosta jarosławski Stanisław Kłopot.
Wraz z uczelnią w realizację projektu będzie uczestniczył Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. M. Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. – Istotą projektowych przedsięwzięć jest wypracowanie modelu systemowej współpracy między szkołą, uczelnią wyższą, instytucjami rynku pracy oraz pracodawcami w celu stworzenia możliwości ściślejszego powiązania kształcenia teoretycznego z realnymi warunkami pracy – wyjaśnia naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Jarosławiu Marta Kurpiel.
W pozyskaniu grantu starostę wspierał wiceprzewodniczący Rady Powiatu Jarosławskiego Andrzej Wyczawski.
jk
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie