
Piętnaście kół gospodyń i stowarzyszeń wzięło udział w jubileuszowej, dziesiątej edycji konkursu „Z babcinej spiżarni", która odbyła się 16 października w Zespole Szkół Zawodowych i Rolniczych w Radymnie.
Organizatorem konkursu jest starosta jarosławski we współpracy z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu oraz Zespołem Szkół Zawodowych i Rolniczych w Radymnie, zaś partnerem tegorocznej edycji był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego. Konkurs swym patronatem honorowym objął poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan.
Jurorzy pod przewodnictwem Zofii Kasperek z urzędu marszałkowskiego oceniali przetwory w trzech kategoriach: owoce, warzywa oraz mięso i ryby. Ponadto swoje nagrody przyznali starosta Stanisław Kłopot i poseł Tadeusz Chrzan. Obaj, ogłaszając swój werdykt, stwierdzili, że wybór był bardzo trudny, bowiem wszystkie przetwory były znakomite. Oprawę muzyczną zapewnił zespół Wietlinianie.
WYNIKI
1 miejsce
owoce – Stowarzyszenie Miłośników Chłopic za śliwkę marynowaną
warzywa – KGW w Duńkowiacch za roladki z cukinii i papryki w w oleju
mięso i ryby – KGW W Korzenicy za pasztet z królika
2 miejsce
owoce – KGW w Ostrowie za sos malinowy
warzywa – KGW W Lutkowie i Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa za paprykę w zalewie pomidorowej
mięso i ryby – KGW Łazy za rybę babci Eli
3 miejsce
owoce – KGW „Aktywni" w Ryszkowej Woli za konfiturę z pigwowca
warzywa – KGW Świebodzianki w Świebodnej za keczup z cukinii
mięso i ryby – KGW W Wysocku za pulpeciki z karpia w pikantnym przecierze
Wyróżnienia
KGW w Tuchli
KGW W Charytanach
KGW w Koniaczowie
KGW w Miękiszu Starym
KGW w Rokietnicy Woli
KGW w Pruchniku Górnym
Smak Posła (nagroda Tadeusz Chrzana) – KGW w Miękiszu Starym za rydze kiszone
Smak Starosty (nagrody Stanisława Kłopota) – KGW w Pruchniku Górnym za karkówkę w kapuście
hl
FOT. Hubert Lewkowicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
jak widać nikt się nie boi 4 fali covida - nikt nie ma maseczki albo koniec pandemii