
W sobotę, 23 listopada, w Jaśminow6m Dworze w Rokietnicy odbędzie się 13. edycja konkursu „Z babcinej spiżarni”.
Jak informuje Starostwo Powiatowe w Jarosławiu, tegoroczna odsłona „W babcinej spiżarni” będzie nieco inna niż wszystkie. Impreza, podczas której swoje kulinarne talenty zaprezentuje osiemnaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarosławskiego, obfitować będzie wiele niespodzianek i nowości. Gospodynie wezmą udział warsztatach, które poprowadzi zwyciężczyni popularnego programu MasterChef Junior Martyna Strzelec. Warsztaty są częścią realizowanego przez powiat jarosławski międzynarodowego projektu Interreg Polska-Słowacja „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”. W związku z tym, oprócz przedstawicielek kół, we wspólnym spotkaniu przy stole MasterChef-a zasiądzie spora, bo pięćdziesięcioosobowa grupa gości ze Słowacji.
Konkursowe przetwory, podzielone na trzy kategorie: warzywa, owoce i mięsa lub ryby, oceniać będzie jury, które odwiedzi każde z osiemnastu stoisk, by poddać próbie konkursowe dzieła. Walka będzie zacięta, bo w tym roku zwycięzca (w każdej z kategorii) będzie mógł być tylko jeden!
Kolejną nowością tegorocznej edycji jest otwarcie jej na gości. Organizatorzy zapraszają wszystkich chętnych do udziału w wydarzeniu! Od godziny 15.00 do 17.00 w Jaśminowym Dworze Rokietnicy u stoły KGW będą czekać na każdego, kto zechce zaszczycić nas swoją obecnością. Wydarzenie uświetni pokaz mody dawnej w wykonaniu jarosławskiego Stowarzyszenia „Pąsowa Róża”, będzie występ słowackiej grupy tanecznej i… muzyczna niespodzianka!
Organizatorem wydarzenia jest starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz, zaś partnerami: wójt gminy Rokietnica Bożena Gmyrek oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie