
Już po raz 13. odbył się konkurs przetworów tradycyjnych „Z babcinej spiżarni”, w którym rywaliozwały koła gospodyń wiejskich z terenu powiatu jarosławskiego.
Konkurs został zorganizowany w sobotę, 23 listopada, w Jaśminowym Dworze w Rokietnicy. Rywalizowało 17 kół i stowarzyszeń: Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, Stowarzyszenie Miłośników Chłopic, Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach, Koło Gospodyń Wiejskich w Tuchli, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym, Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” w Morawsku, Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie, Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica, Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie, Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy, Koło Gospodyń Wiejskich w Duńkowicach, Koło Gospodyń Wiejskich Aktywni Ryszkowa Wola, Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach, Koło Gospodyń Wiejskich w Więckowicach oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Tuligłowach.
Przetwory oceniała komisja w składzie: Wiesław Koniuszy – przewodniczący komisji oraz przewodniczący Rady Gminy Rokietnica, reprezentant gminy Rokietnica, Krzysztof Zieliński – specjalista od kuchni regionalnej, autor książki „Smaki Ziemi Jarosławskiej”, Elżbieta Sobejko – kulinarna blogerka, autorka bloga „Kuchnia u Bietki”, która gotowała m.in. z Ewą Wachowicz i Magdą Gessler, a także Wioletta Stoch - nauczyciel technologii żywności z Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu oraz Zofia Kasperek – pracownik Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem w Urzędzie Marszałkowskim, Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości.
A oto wyniki:
Kategoria owoce
1 miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie za "Marmoladę Królewską",
wyróżnienie - Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za "Chutney z gruszek do mięs"
Kategoria warzywa
1 miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywni" Ryszkowa Wola za "Zapiekany bigos staropolski"
wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym za "Kalafior kiszony".
Kategoria mięso lub ryby
1 miejsce - Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica za "Swojską kiełbasę w słoiku ze smalcem"
– Tegoroczną edycję można określić jako powiew świeżości, ponieważ przybrała nieco inną formę niż dotychczas. A to dzięki „Karpackiej kuchni w stylu zero-waste”. Pod tym hasłem kryje się projekt międzynarodowy i międzypokoleniowy Interreg Polska-Słowacja, w którym uczestniczą powiat jarosławski oraz słowackie miasta Bardejów i Svidnik. Nasze gospodynie wzięły udział w warsztatach, które poprowadziła zwyciężczyni popularnego programu telewizyjnego MasterChef Nastolatki Martyna Niemiec. Warsztaty były częścią realizowanego przez powiat jarosławski projektu. W związku z tym, oprócz przedstawicielek naszych kół, we wspólnym spotkaniu przy stole MasterChef-a zasiadła spora, bo pięćdziesięcioosobowa grupa naszych gości ze Słowacji – informuje Wydział Rozwoju i Promocji Powiatu Starostwa Powiatowego w Jarosławiu.
Organizatorem konkursu był starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz, a partnerami - wójt gminy Rokietnica Bożena Gmyrek oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
FOT. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie