
Już po raz dziewiąty, w niedzielę, 25 września na placu obok szkoły podstawowej w Morawsku odbyła się Biesiada nad Morawskim Łęgiem – Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia. W konkursie wzięło udział dziesięć Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które zaprezentowały tradycyjne potrawy wytwarzane niegdyś w wiejskich gospodarstwach.
Tegorocznym tematem konkursu były potrawy z jesiennych warzyw sezonowych oraz potrawy mączne. Potrawy konkursowe oceniali: Sylwia Cwynar (Centrum Kulturalne w Przemyślu), Mieczysław Czytajło (Akademia Dziedzictwa Kresów w Krakowie) oraz Krzysztof Zieliński (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Stowarzyszenie Polska Ekologia). Zaprezentowane dania urzekły jury bogactwem smaków, wyglądem oraz sposobem prezentacji.
Oprócz tradycyjnych potraw biorących udział w konkursie, każda grupa prezentowała także rekwizyty przydatne w dawnej kuchni, dzięki czemu odwiedzający stoiska mogli zobaczyć unikalne przedmioty dawnego gospodarstwa domowego. Stoiska urozmaicone były przetworami domowymi, takimi jak konfitury, soki, kiszonki czy marynaty w ramach „Kiermaszu produktów z domowej spiżarni” z przeznaczeniem do sprzedaży. Stoły były ozdobione pięknie haftowanymi obrusami i serwetami, świeżymi kwiatami oraz sezonowymi owocami i warzywami.
– Przypominacie nam dawne potrawy, które gotowały nasze babcie i mamy. Są to smaki naszego dzieciństwa, których w tym pędzącym świecie się już nie przygotowuje, bo są pracochłonne i nie ma na nie czasu – podkreślała Elżbieta Grunt, wójt gminy Jarosław.
Po części konkursowej muzycznie zaprezentowały się kapele i zespoły ludowe.
Wydarzenie zorganizowane zostało przez Centrum Kulturalne w Przemyślu i Urząd Gminy Jarosław przy współpracy Stowarzyszenia „Razem w Przyszłość” w Morawsku.
m.
Fot. Marta DOBRUCKA
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie