Reklama

Dzięki ich pracy ziemia daje owoce. W Pruchniku dziękowano rolnikom podczas dożynek powiatowo-gminnych (ZDJĘCIA)

18 reprezentacji miejscowości z terenu powiatu jarosławskiego wzięło udział w przeglądzie wieńców i korowodów dożynkowych podczas dożynek powiatowo-gminnych w Pruchniku, które odbyły się w minioną niedzielę, 20 sierpnia. Dożynki to czas podziękowań rolnikom za ich całoroczny trud, dlatego w czasie wydarzenia wręczono odznaki honorowe „Zasłużony dla Rolnictwa”.

Dożynki powiatowo-gminne w Pruchniku rozpoczęła się Msza św. w intencji rolników i  dziękczynna za plony, która została odprawiona w kościele  pw. św. Mikołaja w Pruchniku, pod przewodnictwem Biskupa Krzysztofa Chudzio. Po Mszy barwny korowód dożynkowy przeszedł na stadion w Pruchniku. Starostowie dożynkowi – Zuzanna i Piotr Znamieńczykowie – przekazali  chleb dożynkowy gospodarzom, których rolę pełnili starosta jarosławski Stanisław Kłopot i burmistrz Pruchnika Wacław Szkoła. Chlebem częstowano wszystkich uczestników dożynek.

– Drodzy rolnicy, to dzięki waszemu nieustannemu wysiłkowi oraz umiejętnościom, ziemia daje nam swoje owoce, zapewniając nam pożywienie i podstawowe surowce. Wasza praca jest nie tylko fundamentem naszego życia, ale także sercem i duszą społeczności. To dzięki wam powstaje kromka chleba, którą podnosimy do ust – mówił starosta jarosławski Stanisław Kłopot. 

Na wniosek burmistrza Pruchnika odznaką „„Zasłużony dla Rolnictwa” minister rolnictwa i rozwoju odznaczył  Henryka Czubę oraz Jana Chmieleckiego. Odznaczenia wręczono w czasie powiatowego święta plonów. Nagrody dla wieńczarzy, którzy przygotowali wieńce na dożynki, ufundowała firma PBI. 


Oprawę artystyczną wydarzenia zapewnili tancerze Powiatowego Ogniska Baletowego w Jarosławiu oraz członkowie zespołu EM-ART, a także grupy z Centrum Kultury Sportu i Turystyki z Pruchnika i Samodzielny Oddział Hetmana Jana Karola Chodkiewicza. Muzyczną gwiazdą pruchnickich dożynek był zespół Góralsi.
 W czasie uroczystości w Pruchniku zorganizowany został Jarmark Produktów Regionalnych, odbył się też  pokaz pieczenia chleba w ramach projektu „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach lepienia zwierząt wiejskich z modeliny ( „Figle Migle”) i  tworzenia świec sojowych. Dostępna była bezpłatna strefa dmuchawców oraz fotobudka.


W uroczystości udział wzięli m.in. wiceminister rodziny i polityki społecznej Anna Schmidt, parlamentarzyści, starosta jarosławski Stanisław Kłopot, burmistrz Pruchnika Wacław Szkoła, wicemarszałek województwa podkarpackiego Anna Huk, dyrektor generalny Urzędu Wojewódzkiego Podkarpackiego Marcin Zaborniak,  wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Grażyna Strzelec, radni powiatowi,skarbnik powiatu jarosławskiego Agnieszka Mroczka, wójtowie okolicznych gmin, a także przewodniczący Rady Rejonowej Rejonu Lwowskiego Andrij Sulim, przewodniczący Jaworowskiej Rady Mykola Romaniuk wraz z delegacją, reprezentanci Świdnika: Michal Goriscak oraz Miroslav Novak, przedstawiciele służb mundurowych imieszkańcy powiatu jarosławskiego.
 

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    koleżeństwo "z uczelni&qu - niezalogowany 2023-08-23 22:11:05

    Starosta Jarosławski - z notki można się dowiedzieć, że m.in. absolwent politechniki lubeskiej - jak to dumnie brzmi.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    uczelniani kumple - niezalogowany 2023-08-24 21:51:14

    Oczywiście z Politechniki Lubelskiej... to brzmi dumnie. Uczelnia pewnie też dumna...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Gienek - niezalogowany 2023-08-26 18:09:39

    Nie byłbym taki pewny, czy Politechnika Lubelska wie o takim absolwencie. Podobnie jak o absolwencie Chrzanie.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Śledztwo - niezalogowany 2023-08-26 18:14:36

    Sprawa absolwentów politechniki lubelskiej powiązanych z PiS idealna dla redaktora Jadczaka

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo EkspresJaroslawski.pl




Reklama
Wróć do