
Cukinia to popularne warzywo, które możemy nabyć w sklepie przez cały rok. W sezonie możemy kupić ją w atrakcyjnej cenie. Warto wówczas zrobić przetwory z cukinii na zimę. Świetnie sprawdzą się one jako dodatek do obiadu lub kanapek. Zimą cena cukinii jest dość wysoka. Nie różni się ona smakiem od warzyw kupowanych latam, co może mieć miejsce w przypadku warzyw tj. pomidory, ogórki czy kalafior. Przyjrzyjmy się, jakie szybkie dania na ciepło oraz na zimno możemy przygotować z cukinii.
Placki z cukinii przygotowujemy podobnie jak placki ziemniaczane. Warzywo należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, zasypać odrobiną soli oraz odstawić na pół godziny, aby cukinia puściła sok. Po upływie trzydziestu minut odcedzamy startą cukinię i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w piórka, dużą ilość drobno posiekanego koperku, jajko oraz mąkę. Całość doprawiamy czarnym pieprzem. Placki z cukinii smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Aby były one chrupiące z wierzchu oraz miękkie w środku, temperatura smażenia powinna być dość wysoka. Placki należy spożyć tuż po smażeniu.
Jeśli w sklepie lub gazetce z ofertą marketów znajdujących się w pobliżu widzimy napis „cukinia promocja”, nie sposób oprzeć się kupieniu jej w dużej ilości. Co zrobić z cukinii? Niekiedy brakuje nam czasu na gotowanie wymyślnych dań. Panierowane plasterki cukinii smażone na głębokim oleju to szybka oraz łatwa w przygotowaniu potrawa. Do panierowania potrzeba mąki, rozbełtanego jajka oraz tartej bułki. Aby cukinia była jeszcze smaczniejsza, do panierki możemy dodać drobno posiekane orzechy włoskie. Cukinia w panierce może stanowić samodzielne danie. To także doskonały dodatek do mięsa oraz ryb.
Cukinia z grilla to świetne danie wegetariańskie lub wegańskie (w zależności od dodatków) w sezonie letnim. Możemy jeść ją na ciepło – posypaną serem feta, startym parmezanem, z dodatkiem tzatziki lub polaną oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Cukinię z grilla możemy także nadziewać różnego rodzaju dipami na bazie twarogu lub sera feta. Popularne dodatki do dipów to suszone pomidory, pepperoni, oliwki, szczypiorek czy też koperek. Domowy grill, patelnia lub toster z funkcją grilla umożliwiają nam przygotowanie tej smacznej oraz szybkiej potrawy z cukinii również zimą. Przystawkę w postaci faszerowanej cukinii podajemy na zimno z dodatkiem białego lub ciemnego pieczywa.
Wyżej wymienione potrawy z cukinii nie wymagają dużego nakładu pracy oraz czasu. Jeśli lubimy gotować oraz mamy więcej czasu np. na weekend, z cukinii możemy przygotować także bardziej czasochłonne dania. Najpopularniejsze z nich to leczo z cukinii, grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów oraz cukinii, czyli tzw. musaka, oraz cukinii nadziewana mięsem mielonym z sosem beszamelowym. Dania te możemy przygotować w większej ilości. Jeśli zostanie nam kilka porcji, musakę oraz nadziewaną cukinię możemy zamrozić. Z kolei leczo możemy zawekować w słoikach.
Promocja na cukinię to świetna okazja, aby sięgnąć po to smaczne oraz zdrowe warzywo. Niestety wiele osób nie wie, co można ugotować z cukinii. Inspiracje możemy czerpać z książek kucharskich oraz licznych blogów kulinarnych.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie